Thursday, 12 December 2013

Save a life, wash that brush!

Tsau!

Peseskelin tänään siveltimiäni ja aattelin innostuksissani kirjotella siitä ihan kokonaisen postauksen. :)

Aiemmin olen pessyt siveltimeni vauvashampoilla (meinasin kirjottaa vauvanpesuaineilla, mutta se kuulosti jotenkin brutaalilta), mutta sitten törmäsin tähän Marseille -saippuaan ("kissasaippua"), enkä aio enää palata vauvojen litkuihin!

Marseille-saippua valmistetaan ainoastaan kasviöljyistä, mikä tarkoittaa siis esimerkiksi oliiviöljyä (fun fact nro 1: myös kookos- ja palmuöljyt luokitellaan kasviöljyiksi.) Tämän takia saippua on todella rasvainen; 70% siitä on ainoastaan rasvaa. Saippua on koostumukseltaan erittäin pehmeä ja "sulaa" todella herkästi jo kädenlämmöstä, vähänniinkuin Lushin kosteutuspalat (which I love!).
Kattisaippuaa käytetään yleisesti siivoukseen, tekstiilien pesuun ja ihan yleiseen hygieniaankin. Se on siis hellä ja tehokas, mutta paketin kyljessä on kuitenkin varoitus, ettei tuotetta saa joutua silmiin eikä sitä saa syödä välipalaksi. Eli ihan täysin luonnontuotteesta ei taida olla kymysys..

ENIGEIS! Takaisin aiheeseen sitten:

PYRIN syväpuhdistamaan siveltimeni väh. kerran viikossa (fun fact nro 2: that never happens), mutta pyyhkäsen niitä melkeinpä jokaisen käytön jälkeen kuitenkin desinfioivilla pyyhkeillä (NIIN KÄTEVIÄ!).
Kun sitten vihdoin vaivaudun oikeesti pesemään koko sivellinkatraan, homma toimii näin:
Step 2

1. Etsin siveltimet meikkipöydältä. Kyllä, se pöytä on räjähdys, eikä sana "hae" sopinut tähän kohtaan mitenkään. Ei niitä sieltä niin vaan haeta.
2. Aloitan aina isoimmista siveltimistä (järjestyksellähän ei siis oikeasti ole merkitystä) ja kastelen ne kädenlämpöisen veden alla (kylmäkin on ihan ok, mutta kädenlämpönen niin paljon mukavamman tuntusta.)
3. Hieron sivellintä varovasti (älä paina) saippuapalaseen, sitten kämmeneen, sitten saippuapalaseen ja sitten taas kämmeneen.
4. Huuhtelen siveltimen ja puristelen kuivemmaksi.
5. Jos siveltimestä irtoaa vielä ylimääräistä skögää, hieron sitä taas saippuaan ja sitten taas kämmeneen ja sitten taas..
6. .. Huuhtelen.
Step 3
7. Puristan varovasti suurimmat vedet pois siveltimestä. Varo ettei vettä joudu siveltimen liimauksiin, koska se voi johtaa siihen, että harjakset alkavat putoilla ennen aikojansa pois. (Fun fact nro 3: ajattelin aiemmin tämän olevan vain hauska pelottava tarina kosmetiikkaihmisten piireissä, mutta todellisuus iski päin kasvoja, kun eräänä päivänä meikkivoidesiveltimeni kaljuuntui. This isn't a joke.)
8. Kuivaan sivellintä varovasti pyöritellen pyyhkeeseen. Siis varovasti.
9. Asetan siveltimen viistosti kuivumaan. "Viistosti" tarkoittaen siis harjakset alaspäin. Näin mahdollinen liimauksiin joutunutkin vesi valuu sieltä kivasti pois ja taas pidennetään siveltimen elinikää. :)
Step 9

Itse annan siveltimien kuivua vähintään yön yli, eli kannattaa pestä ne silloin, kun tietää, ettei samana päivänä niitä enää tarvitse.. :)

Ja siinä se oikeastaan onkin! Meikkisienien puhdistus (itselläni tuo Mariela Sarkiman sieni) toimii ihan samalla tekniikalla. Niiden puhdistus vain vie yleensä vähän enemmän aikaa, sillä kasvotuotteet (kuten meikkivoide) imeytyvät sieneen yleensä helpommin, kuin siveltimiin. Puristele sieni siis todella hyvin ja mahdollisimman kuivaksi. :)

Muistattehan myös sulkea vesihanan aina välillä. Kaikista Youtuben "How I wash my brushes" -videoista löytyy aina joku, joka jaksaa muistuttaa ekologisuudesta. Hyvähän se on. Ja nyt se joku olen minä, buhaha!

Palottelin puolet Mairseillesista tuommoseen lasipurkkiin altaan reunaalle, kiva sistustuskikka! Toinen puoli on sitten tiskikaapissa odottamassa mitä luultavimmin jonkunnäköistä läikkymisepisodia.

That's all,
stay clean!

- Eve

2 comments:

  1. Mulla ei ole KOSKAAN ollut hyviä siveltimiä ja oon jo yli 40 vee. Pitäiskö Jo nyt satsata? Mistä tietää että ne toimii/on hyvejä?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moi!
      Itse oon sitä mieltä, että muutama hyvä sivellin korvaa kymmenet huonot! :D
      Kun omistaa ns. "peruskokoelman" hyviä siveltimiä, niillä pärjää varmasti. Etenkin, jos ne ovat laadukkaita ja niistä pitää huolta!
      Hyvät siveltimet tunnistaa yleensä siitä, miten ne on valmistettu. Itse tutkailen yleensä, kuinka harjakset on liimailtu siveltimeen ja näyttääkö se huolellisesti tehdyltä. Halpa sivellin ei välttämättä ole huono sivellin, jos se on hyvin tehty. Hyvän siveltimen ominaisuuksiin kuuluu myös tuuheus ja pehmeys. Sivellin ei saa tuntua siltä, että hinkkaat siiliä poskea vasten joka kerta, kun laitat puuteria.. :)
      Oikeastaan tehokkain ja rehellisin keino todeta, onko sivellin hyvä, on kokeilla sitä käytännössä. :)

      Enkös vastannutkin ajoissa kysymykseesi! Olen tosi pahoillani, blogi oli hetken jäähyllä.. Jos nyt pääsisin taas ajan tasalle tässäkin huvissa! Kiitos paljon kommentista! :)

      Delete